Prognos för elpriset i september

Vad baserar vi månadens elpriser på? Här kommenterar vi den löpande utveckling på elmarknaden.

Prognos

Svårt att prognostisera prisutvecklingen till följd av många osäkra påverkande faktorer.

Påverkande faktorer

Låga spotpriser under sommaren och väderprognoserna indikerar varmare väder även kommande veckor.

Den hydrologiska balansen är normal.

Höga kostnader för att producera el från gas och kolkraft, dubbelt så höga elpriser på kontinenten, vilket gör att vi i mer ansträngda lägen kommer att importera höge elpriser.

Ny kapacitetsberäkningsmodell riskerar att leda till högre elpriser för svenska konsumenter.

Vårt elhandelsteam förklarar

I vår senaste marknadsuppdatering nämnde vi att augusti skulle bjuda på ovanligt låga spotpriser på el, och det visade sig stämma. Faktum är att vi under månaden såg det lägsta medelpriset sedan början av 2000-talet. Den 24 augusti noterade vi för första gången ett helt dygn med negativa elpriser i hela Sverige.

Anledningen till de låga elpriserna var en kombination av låg efterfrågan, främst tack vare minskad industriförbrukning, och hög elproduktion från vindkraft, samt periodvis höga tillrinningar och ökad solelsproduktion över hela kontinenten. En något större nederbördsmängd än normalt i Norden under augusti har också förbättrat den hydrologiska balansen, som nu visar ett litet överskott jämfört med vad som är normalt för årstiden.

Väderprognoserna för de kommande veckorna har varierat kraftigt, men just nu tyder de på mindre nederbörd än normalt i det kraftproduktionsviktiga norska Västlandet, medan Sverige förväntas få normal till något över normal nederbörd. Prognoserna är dock ovanligt osäkra.

De låga spotpriserna har lett till en prissänkning på kortare terminskontrakt för de kommande månaderna. Samtidigt har marginalkostnaden för att driva kol- och gaskraftverk stigit, vilket tydligt syns i de kontinentala elpriserna som ligger betydligt högre än de Nordiska. Vid de tillfällen då Norden behöver importera el kan vi därför förvänta oss att prisnivåerna närmar sig eller överstiger de kontinentala priserna, vilket idag skulle innebära en fördubbling av elpriserna. För att möjliggöra import måste våra priser vara lika höga eller högre än grannländernas, vilket gör att priset på längre terminskontrakt påverkas av dessa omvärldsfaktorer.

Den 29 oktober införs en ny kapacitetsberäkningsmodell i Sverige, kallad flow-based. Svenska Kraftnät ansvarar för införandet. Syftet är att öka överföringskapaciteten i transmissionsnätet, vilket är positivt. Dock menar vissa experter att det kan leda till högre elpriser för svenska konsumenter, då fler timmar per dygn kommer att koppla de nordiska elpriserna till de högre kontinentala priserna. För den som vill fördjupa sig i de möjliga konsekvenserna eller förstå hur kapacitetsberäkningarna fungerar, rekommenderar vi följande läsning: Montel Group och Nordic RCC.

Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos enskilda medarbetare. Åsikterna kan ändras utan varsel. Vi tar inget ansvar för handlingar baserade på vår information.

Publicerades den 4 september, 2024.

Gå till nyhetsarkiv