Prognos för elprisläget i augusti
Vad baserar vi månadens elpriser på? Här kommenterar vi den löpande utveckling på elmarknaden.
Prognos
Påverkande faktorer
Vårt elhandelsteam förklarar
Juni och juli bjöd på mer nederbörd än normalt och den hydrologiska balansen (summan av vatten i mark, vattendrag och snömagasin) har förbättrats och ligger i skrivande stund på ett litet överskott jämfört med det normala för årstiden. Väderprognoserna för de kommande veckorna indikerar just nu något mer nederbörd och något högre temperaturer än normalt, men prognoserna är ovanligt osäkra.
Relativt mycket nederbörd, i kombination med mer vindproduktion än normalt och hög tillgänglighet på kärnkraft, ledde till väldigt låga spotpriser i juli. Sannolikt kommer även augusti leverera relativt låga spotpriser på el som en följd av en god hydrologiskbalans och låg efterfrågan på el.
Under juni och juli har terminsmarknaden, som sätter priser på bundna elavtal sjunkit. Orsaken är en förbättrad hydrologiskbalans och lägre elterminspriser på kontinenten. Dock har kronan försvagats, vilket har gjort nedgången mindre märkbar för svenska konsumenter.
Marginalkostnaden för att driva kol- och gaskraftverk är mycket högre än de nordiska elpriserna, vilket tydligt syns i de kontinentala elpriserna som ligger betydligt högre än de Nordiska. Vid tillfällen då Norden behöver importera el kommer prisnivåerna ligga som eller över de på kontinenten, vilket idag skulle betyda fördubblade elpriser. För att importen ska fungera måste våra priser vara lika höga eller högre än i grannländerna. Därför är det svårt att få ner priserna på längre kontrakt med de nuvarande omvärldsfaktorerna.
Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos enskilda medarbetare. Åsikterna kan ändras utan varsel. Vi tar inget ansvar för handlingar baserade på vår information.
Publicerades den 2 augusti, 2024.
Gå till nyhetsarkiv