Barndomsminnenas paradis – Furuviksparken
Furuviksparken bubblar av energi när vi möter VD:n Sandra utanför entrén - både av glada parkgäster och 100% förnybar el från Gävle Energi.
Trots att vi kommer innan öppning är det redan långa, ringlande köer av sockervaddssugna besökare utanför entrén. Parken har kommit igång igen efter pandemiåret. I maj mjukstartades verksamheten och antalet gäster har ökat succesivt sedan dess. Den här dagen förväntas runt 4500 gäster besöka parken. Det är ungefär som en vanlig dag innan pandemin menar Sandra.
Hon tog över som VD för Furuviksparken förra året, och har en lång bakgrund inom Park and Resorts med erfarenhet från både Gröna Lund och Aquaria Vattenmuseum.
Energirika djur
Sandra tar med oss på en rundtur och vi gör första stoppet hos schimpanserna. En av dem leker livligt med det senaste tillskottet Torsten, som bara är två år gammal.
– Schimpanserna har länge varit vårt signaturdjur. Det är många som känner igen Santino till exempel, som är 42 år, säger Sandra.
Lilla Torsten och hans kompis är fulla av energi, och det får oss att fundera – vilket är egentligen det mest energirika djuret?
– Det beror på hur man tolkar den frågan, svarar Sandra med ett skratt. Lejontamarinerna inne i regnskogen är sådana energiknippen så det är inte sant. Men alla djur som inte bor i Sverige kräver bokstavligt talat mycket energi på grund av uppvärmningen i deras hus.
Hur jobbar parken med hållbarhet?
– Hållbarhet är med i alla beslut vi tar och det inkluderar både besökare, medarbetare och djur. I allt från energi till arbetsmiljö till att dra ner på vår plastanvändning. Vi försöker göra det roligt och lättsamt för att det ska bli enkelt för både gäster och medarbetare att ta till sig att hållbarhet kan vara kul, säger Sandra.
På Furuviks hemsida kan man till exempel läsa att en åktur i en berg- och dalbana drar lika mycket energi som det krävs för att koka ett ägg. Men hur är det egentligen möjligt?
– De nya attraktionerna är väldigt energieffektiva. I många fall behövs bara energi i början för att kicka igång åkturen. Sedan kan de ofta driva runt sig själva, berättar Sandra.
Var används energin?
Medan vi går från bräkande får till gibbonapor som svingar sig i lianer och orangutanger som tar sig en tupplur kommer vi närmare och närmare det susande ljudet från berg- och dalbanorna.
Så vilket använder egentligen mest energi – djuren eller tivolit? Det kan tyckas självklart att tivolit borde kräva mer med alla sina vilda attraktioner, men svaret överraskar oss.
– Attraktionerna är inte en så stor bov som man kan tro, säger Sandra.
I själva verket kräver djuren och uppvärmningen av deras hus mer energi. Det är egentligen inte så konstigt när man vet att en åktur = ett kokt ägg.
– Då vi har en gammal djurpark med äldre byggnader som kan läcka värme är det en utmaning att ha många djur som är vana vid varmare temperaturer. Vi vill jobba mer mot att ha djur som klarar av ett liknande klimat som vi har i Sverige, berättar Sandra. När vi funderar över renoveringar och eventuella nya byggnader så är hållbarhet och energieffektivitet högt upp på checklistan, avslutar hon.
Vem vet, i framtiden kanske man kan använda energin från skratt och glädje för att driva både karuseller och värma byggnader. I sådant fall hade Furuviksparken haft mer än nog. Till dess är vi stolta över att kunna leverera 100% förnybar energi till parken.
Publicerades den 15 september, 2021.
Gå till nyhetsarkiv